Hjem


Formål


Sydhavsøerne


Medlemsinfo


Information


EnergiInfo


Faktaside


Links


Kontakt


Landsbyer føler sig kvalt af solceller og vindmøller - TV2 ØST

den 13. nov. 2024 · Protest mod solceller: - Hvorfor skal landskabet ødelægges? Regeringen har bestemt at der inden 2030 skal ske en firedobling af produktionen af vedvarende energi på …

Ved en simpel google søgning fremkommer disse overskrifter på de første 10 sider, (så gad jeg ikke se flere)

Man skulle tro at politikerne ville vågne, alene ved projektet Agerup Energipark der været 31 læserbreve, breve til byråd og journalistiske indlæg, som jeg har registreret, sagen er ikke engang sendt til forundersøgelse endnu.

Alligevel er politikerne totalt tonedøve, i hvert fald fra de etablerede partier, her er f.eks et klip fra Guldborgsund byråds sal.


Borgernes bekymringer

Bekymringerne fra borgerne er mange, ødelæggelse af landskaber de næste 30 år, nedsivning af kemikalier og giftstoffer til grundvand, fortrængning af dyrelivet, mistede ejendomsværdier, usælgelige ejendomme, alt for dårlige erstatninger og mange, mange flere.

Det er jo i sagens natur landbrugsjord der inddrages til energianlæg, dette giver også grund til eftertanke, det følgende er en udskrift fra en FN rapport om emnet.

FN Rapport

Man skulle jo så tro at vi som moderne, veludviklet land kunne komme op med mere intelligente løsninger på ”grøn” strøm end at klistre som regel rigtig god landbrugsjord til med elektronik, komposit materialer, glas og aluminium.

Fordi jeg tillader mig at sætte ”grøn” i caps, er fordi fremstillingen af solceller foregår som regel i Kina, industrien forholder sig kun til co2 udledningen i fremstillingen, til de tal Kina offentliggør. Vores egen tv kanal bragte i dec. 2024 en dokumenter, desværre kun vedr. arbejdsforhold på disse fabrikker, det var dog tydeligt der ikke var tjek over noget som helst, jeg stoler ikke på tallene. Miningen af de sjældne jordarter der bruges finder også sted i 3. verdens lande, igen uden ordentlig dokumentation for co2 udslip og anden forurening.

Når så solcellerne er sat op og tilsluttet i vores land, opstår næste problem, de yder ikke det de er opgivet til, pga af vores geografiske placering yder de tilnærmelsesvis deres effekt kun i få timer omkring middagstid, når så det er overskyet, vinter eller nat og blæsten ude over nordsøen ved vindmølle parkerne aftager, så brænder vi kul og store mængder biomateriale af for at forsøge at følge med efterspørgslen og vi er som regel nødt til at importere store mængder el fra Norge og Sverige. Desværre er løsningen ikke at sætte flere solcelleparker op, da de næsten alle vil yde i samme tidsrum, deraf lave elpriser ved middagstid og efterfølgende dyre priser sidst på dagen og om natten.

I guldborgsund kommune har borgmesteren en plan om at tiltrække strømslugende virksomheder, som f.eks Google, ligesom man har planer om rigtige strømslugere som PTX anlæg, dette vil så forværre strømpriserne og co2 udledningen, da disse ikke lukker ned når det ikke blæser, så må der bare brændes endnu mere biomateriale af, desvæære fremgår dette ikke af Energinets internet side, da den Danske regering har besluttet at vi ikke beregner co2 af afbrændt IMPORTERET biomateriale, om vi henter i stor stil i Canada, USA og Malaysia, TV2 havde en dokumentar hvor de viste at der decideret blev dyrket skov i USA til vores afbrænding.

Dermed begrænser man jo ikke alene co2 gevinsten ved solcelleparker, man underminerer også el-bilers co2 rentabilitet, det vil jo være tvivlsomt om de i deres levetid når at indtjene den øgede mængde co2 der er forbundet med fremstillingen af dem, hvis de ikke får grøn strøm.

Af energibranchens lobbyister hører vi at PTX er fremtidens brændstof, brintdelen er rimelig ligeud af landevejen at fremstille, dog med et meget stort strømtab i processen, problemet er at så står man med brint under meget højt tryk, dette er ikke ufarligt, derfor vil man endnu engang køre brinten igennem endnu et anlæg for at få, populært sagt træsprit, dette kan man bedre håndtere, ligesom vi gør med f.eks bensin, dog er der endnu et kæmpe strømtab i processen og der skal tilsættes biomateriale som vi jo i forvejen mangler i stor stil. I fremtiden kan man måske indvinde kul fra co2 indsamling til dette brug, i stedet for biomaterialet, men størrelses mæssigt er vi altså ikke der endnu. Man kunne forestille sig at PTX brinten blev brugt til el fremstilling når solen er gået ned, men jeg har endnu ikke erfaret at planlagte værker skal bruges til dette, det er mere interessant at ville levere til skibe, fly og lastbiler, det er dog tvivlsomt pga prisen på brændstoffet at det bliver gangbart.

Så hvorfor det er så magtpåliggende for politikerne at inddrage god landbrugsjord og natur til formålet, det virker lidt afsporet, mon ikke vi skulle have en fornuftig debat om A-kraft i stedet.

Jeg har selv ved fabrikation af YT video fundet avis overskrifter siden 2019 hvor der investeret fra div pensionskasser og andre private investorer, 285 milliarder i det her, jeg har ikke orket at finkæmme div finanslove gennem tiden, men mon ikke der er afsat et lignende beløb, siden man kan overtale de private til investeringen, desværre har det pga alt det førnævnte ikke ført til grøn strøm, til dette SKAL man bruge A-kraft.

Et stort A-kaftværk som det seneste Finland har bygget koster ca 80 milliarder, hvis vi byggede et øst og et vest værk og koblede dem til fjenvarmen i nærmeste store by, ville vi ikke alene få særdeles billig grøn strøm, men også co2 rigtig opvarmning i disse byer som ligenu brænder biomateriale og affald. Vindmøllestrøm kunne så være back up og eksportvare.

Vores grønne intensioner ville være opnået, vores landskaber og natur, ville være intakte, landområder ville ikke blive affolket, borgerne og virksomhederne var sikret en lav og stabil elregning. Så meget billigere.

Danske dygtige landmænd kunne fortsat bidrage til verdens behov for fødevarer.

EnergiInfo